BEBEK MASAJI


Bebeğiniz için bebek masajı

Bebeğiniz için bebek masajı
Bu tekniklerin hepsi emekleme öncesindeki bebeğiniz için faydalıdır. Başarılı bir masaj için, bebeğinize beslenme öncesi ya da sonrası ya da bebeğinizin uyumadan evvel masaj uygulamamanız önerilir.
Güncelleme :  2011-3-16
Bu tekniklerin hepsi emekleme öncesindeki bebeğiniz için faydalıdır. Başarılı bir masaj için, bebeğinize beslenme öncesi ya da sonrası ya da bebeğinizin uyumadan evvel masaj uygulamamanız önerilir. Bebeğiniz masaj için hazır olduğunda, yere bir havlu serip, bitki özlü yağ kullanarak masaja başlayabilirsiniz.
 
 
tesetturdunyasi.com
 
BACAKLAR
Bebeğiniz için masaja başlanacak en ideal nokta, vücudunun diğer bölümlerine göre daha az hassas bir bölge olan bacaklardır. Bir parça yağ kullanarak bebeğinizin uyluk bölgesini yumuşakça tutarak –süt sağarmış gibi – aşağı doğru yavaşça çekiniz. Sonra diğer bacağa geçiniz.
 
tesetturdunyasi.com
 
AYAKLAR
Bebeğinizin ayağını elinize alınız ve bir sağ bir sola olacak şekilde yavaşça döndürünüz. Sonra ayağının üst bölgesini parmak uçlarına kadar yumuşak bir şekilde okşarcasına sıvazlayınız. Diğer ayağa geçiniz ve aynı hareketleri tekrar ediniz.
tesetturdunyasi.com
 
AYAK TABANLARI
Bebeğinizin her iki ayak tabanına da baş parmaklarınızı kullanarak daireler çizeren masaj yapınız.
 
tesetturdunyasi.com
 
AYAK PARMAKLARI
Bebeğinizin ayak parmaklarını baş parmağınızın ve işaret parmağınızın arasına alıp yumuşak bir şekilde çekiniz. Diğer ayağa geçip aynı işlemi tekrar ediniz.
 
tesetturdunyasi.com
 
KOLLAR
Bebeğinizin kolunu tutunuz ve sağma hareketiniz yumuşak bir şekilde bebeğinizin koltuk altında bileğine kadar uygulayınız. Sonra, elini yavaşça tutup bir sağa sola doğru bir kaç defa yavaşça döndürünüz. Diğer kola geçip aynı hareketleri uygulayınız.
 
tesetturdunyasi.com
 
ELLER
Baş parmaklarınızı kullanarak  bebeğinizin avuç içine daireler çizerek masaj uygulayınız.
 
tesetturdunyasi.com
 
PARMAKLAR
Bebeğinizin parmaklarını baş parmağınızın ve işaret parmağınızın arasında alıp yumuşak bir şekilde çekiniz. Bu hareketi on parmağa da uygulayınız.
 
tesetturdunyasi.com
 
GÖĞÜS BÖLGESİ
Ellerinizi bebeğinizin kalp-göğüs bölgesine resimdeki gibi koyunuz. Avuç içinizi kullanarak yavaşça göğüs bölgesinden aşağıya doğru okşayarak masaj yapınız. Bu hareketi bir kaç kez tekrar ediniz.
 
 
tesetturdunyasi.com
 
Ellerinizi düz olarak bebeğinizin göğüs bölgesinin  üstüne yerleştirip uyluk bölgesine kadar yavaşça okşayarak masaj uygulayınız. Elerinizi değiştirerek devam ediniz. Bu hareketi bir kaç kez uygulayınız.
 
tesetturdunyasi.com
 
SIRT BÖLGESİ
Bebeğinzin yüzü koyun yatırınız. Parmak uçlarınızı kullanarak boyun bölgesinden başlayarak poposuna kadar omurgaları üzerinde daireler çizerek masaj uygulayınız.
 
tesetturdunyasi.com
 
Masajınızı, bebeğinizin sırt bölgesini omuzlarından ayaklarına kadar hafifçe bastırarak uzun uzun okşayarak bitiriniz. Masajınızı bitirdikten sonra bebeğinizin altını bağlayınız ve ona sarılınız ya da emziriniz. Büyük bir ihtimalle hemen uykuya dalacaktır.

Bebek masajı nasıl yapılır?
Masaj bebeğimizin hem rahatlaması, hem gelişimi için çok önemlidir. İşte bölge bölge bebek masajı teknikleri…
Bebeğinize masaj yapmak onu hem rahatlatır hem de büyümesine yardımcı olur. Masaj, stres hormonunun kan damarlarındaki dolaşımını azaltarak bebeğinizi sakinleştirir. Onunla güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur .

Ortamı hazırlayın
bebek masajı3.jpg
Öncelikle tercih edeceğiniz ortam 15 dakika boyunca rahatsız edilmeyeceğiniz bir mekan olmalı. Daha sonra ortamı rahatlatmak ve ikinizi de gevşetmek için hafif bir müzik çalmaya başlayın. Odanın ılık olmasına ve masaj süresince ısısını korumasına özen gösterin. Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Masaj süresince ihtiyacınız olabileceğinden, temiz bir alt bezi ve yumuşak bir havluyu yanınızda hazır bulundurun.
Bebeğinizin vücudunda ellerinizin rahat hareket etmesini sağlayacak miktarda ellerinize bebe yağı sürün. Masaja hafif dokunuşlarla başlayın, kendinizi güvende hissettikçe ve bebeğiniz masaja alıştıkça, uyguladığınız basıncı yavaşça artırın. VKV Amerikan Hastanesi Ortopedi Bölümü’nden Fizyoterapist İmran Erkanat “Bebeğiniz bazen yorgun olabilir ve her türlü dış uyarı ona fazla gelebilir. Bu durumda dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bırakın biraz dinlensin. Uyandıktan sonra masaj yapmayı tekrar deneyin” diyor.
Masaj için en iyi zaman

Bebeğinize en iyi masajı o tamamen çıplakken yaparsınız. Özellikle banyo yaptırdıktan sonra; bebeğin cildini, özellikle de bezli bölgeyi temizleyin. Bebek kendini savunmasız hissedebileceği için alt bezini hemen çıkartmayın. Bebeği soyduktan sonra, çişini ya da kakasını yapma ihtimaline karşı, altına bir bez yayın. Eğer bebek altını kirletirse, alt temizliğini yaptıktan sonra masaja devam edin.

Bölge bölge masaj yapımı
Yüz Masajı: Bebeğinizin yüzü meme emme, diş çıkarma, ağlama ve çevresinde durmadan büyüyen dünya ile karşı karşıya kalmaktan dolayı sürekli ve büyük bir stres altında kalır. Parmaklarınızı bebeğin alnının ortasına koyun ve şakaklara, oradan da yanaklara doğru masaj yapın. Daha sonra başparmaklarınızla bebeğinizin göz kapaklarını şakaklara doğru hafifçe ovun. Yine başparmaklarınızla bebeğin burnunu yanaklara doğru hafifçe bastırarak ovun. Daha sonra çeneden kulak arkalarına doğru hafifçe masaj yapın.
tesetturdunyasi.com
Kol Masajı: Bebeğinizin kolunu kaldırın, omuzdan bileğe doğru önce bir elinizle, sonra da ötekiyle sıvazlayarak masaj yapın. Bu yöntemin adı "Hint Masajı Tekniği"dir. Hint Tekniğini uyguladığınızda ovma işlemini bilekte bitirmeyip ellere kadar da uygulayabilirsiniz. Aynı hareketi bu kez de bilekten omuza doğru tekrarlayın. Ters yönde yapılan bu masaja da "İsveç Tekniği" denir. Bebekler el masajına bayılır. Bebeğin elini açın, her parmağını sırayla ovun. Elinin üstünü ve avucunun içini parmaklara doğru aşağı yukarı ovun. Tüm bunları tamamladıktan sonra avuç içlerinizle kollarını yukarıdan aşağı doğru yuvarlayarak hafifçe ovuşturun. Son olarak, bebeğinizin kolunu avuçlarınızın içine alarak, içe doğru dairesel şekilde sıvazlayın.
tesetturdunyasi.com
Karın Masajı: Karına uygulanan masaj sadece bebeğin rahatlamasını sağlamakla kalmaz, bebeğin sindirimine, gaz çıkarmasına ve kabızlığın iyileşmesine de yardımcı olur. Kolik bebeklerde karın ağrısının giderilmesine yardımcı olabilir. Karın masajına "su çarkı" denilen eğlenceli bir teknikle başlayabilirsiniz. Ellerinizi kendinize doğru kum çeker gibi bebeğin karnından bacaklarına doğru hareket ettirin. Bebeğin bacaklarını havaya kaldırın, dizlerden bükerek hafifçe karına doğru bastırın. Bu bebeğin karın kaslarının gevşemesini sağlayacaktır. Bebeğinizin bacaklarını bileklerinden kavrayarak sol elinizle tutun. Bir önceki hareketleri sadece sağ elinizi kullanarak yapın. Bu mideyi rahatlatacak ve masajın daha derinlere etkili olmasını sağlayacaktır. Karın masajını, parmaklarınızın ucunu bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek tamamlayın. Bu hareket bebeğin gazının çıkartılmasına yardımcı olur.

Bacak Masajı: Bacak masajı kollara uygulanan masaja çok benzer. Bacağı her iki elinizle yukarı kaldırarak tutun ve ellerinizi birbirine ters yönlerde çevirerek bacağını ovun, kalçadan bileğe doğru ellerinizin bu hareketini sürdürün. Aynı hareketi bilekten kalçaya doğru tekrarlayın. Kollara uyguladığınız burma yöntemini ellerinizi aşağı yukarı hareket ettirerek bebeğin bacağına da uygulayabilirsiniz. Bebekler de büyükler gibi ayaklarına masaj yapılmasından hoşlanır. Başparmağınızla topuktan başlayarak, parmaklara doğru ayak tabanını ovun. Ayak parmaklarının her birini teker teker ovun.

Sırt Masajı: Birçok anne-baba bebek masajını bebeğin sırtını ovarak bitirmekten hoşlanır. Bebeği bir yastığın ya da battaniyenin üzerine yüzüstü yatırın. Bunu yaparken ellerinizin yağlı olduğunu ve bebeğinizin kayabileceğini unutmadan, dikkatlice hareket edin. Ellerinizi bebeğin sırtında yanlamasına ileri geri hareket ettirerek masaja başlayın. Bunu yaparken ellerinizi yavaşça sırtta aşağı ve sonra yukarı doğru kaydırın. Her iki elinizi boyuna yakın bir şekilde sırtın ortasında tutun. Omurgaya dik açı oluşturacak şekilde, ellerinizle sürtme hareketi yaparak, boyundan kalçaya doğru hafif hafif kaydırarak tüm sırtını sıvazlayın. Daha sonra sırtında parmaklarınızın uçlarıyla küçük daireler çizin. Masajı tamamlamak için bebeğin sırtını boyundan aşağı doğru yavaşça okşayın. Böylece bebek o günkü masajın bittiğini anlayacaktır. Masajın bir rahatlama ve rahatlatma tekniği olduğunu hep hatırlayın. Bilinçli bir şekilde rahatlamayı öğrenmesi büyümenin yaratacağı zorluklarla başa çıkmasında bebeğinize yardımcı olacak çok önemli bir avantaj ve bu ilk günlerinde ona verebileceğiniz en değerli hediye olacaktır.
Masaj uygulanan bebeklerde stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesi, masaj uygulanmayanlara göre daha düşük seviyede olur. Bebeklerin daha iyi uyuması ve rahatlatılabilmesinin yollarını arayan anne babalar için bebek masajı çok faydalıdır.
Bebek masajı anne ve bebeğin birbirleri ile tanışıp ilişkiyi başlatma ve geliştirmesi için önemli bir role sahiptir. Yeni doğan bebeklerinin geceleri uyumasını sağlamak isteyen anne babalar onlara masaj yapmayı denemeliler.

Yapılan araştırmalar sonucu, masajın bebeklerdeki stres seviyesini beşikte sallanmak kadar iyi azalttığı; daha iyi uyumalara ve daha az ağlamalara yararı olduğu biliniyor. Aynı zamanda masaj anne-baba ve bebek arasındaki bağları geliştirip kuvvetlendirebilir. Araştırmalar sonucu masajın doğum sonrası depresyonu olan annelerle bebekleri arasındaki ilişki ve yakınlığı daha iyi şekillendirdiği de anlaşılıyor. Bebek masajı, bebeğin gözlerinin içine yumuşakça bakarken vücuduna, baştan ayak ucuna kadar hafifçe dokunmayı gerektiriyor. Ve uygulanan basınç çok nazik olmalı ve basit bir dokunmadan, cilt yüzeyi altındaki kasların hafifçe hareketine kadar değişik şekillerde olmalıdır.

MASAJ UYGULARKEN:
* 15 dakika süreyle rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda olduğunuzdan emin olun. Rahat bir ortam için ve ikinizi de gevşetmek için hafif bir müzik çalın.

* Odanın ılık olmasına ve masaj süresince de böyle kalmasına özen gösterin. Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Temiz bir altbezi ve yumuşak bir havlu masaj süresince hazır bulundurmalısınız. Masajı banyo sonrası bebek çıplakken yapmak en doğrusudur; ancak bunun yanı sıra size uygun olan başka bir zamanda da yapılabilir.

* Bebeğe masaj yapılırken çok fazla şeye gerek yoktur. Yumuşak formüllü bir bebek yağı kullanılırsa, masaj sırasında sürtünme dolayısıyla bebeğin derisi zedelenmez. Herhangi bir lezyon oluşursa masaja ara verin.

* Ellerinizin bebeğin derisi üzerinde kaymasını sağlayacak kadar yağ kullanın. Önce hafif dokunuşlarla başlayın ve daha sonra bebeğiniz masaja alıştıkça hafifçe bastırarak masajı sürdürün.

* Bebeğinizin daha da rahatlamasını sağlamak için, onun dikkatini bedeninin bir noktasına toplamasını sağlayın ve ona nasıl davranacağını öğretin. Örneğin bir kolunu tutun. Kolu hafifçe sallarken ona "rahatla" deyin ve gülümseyin. Bu, bebeğin dikkatini kendi vücudu üzerinde yoğunlaştırmasını ve rahatlamasını sağlar.
BEBEK MASAJI VİDEO


ERSAĞ ERSAĞ ERSAĞ ERSAĞ

ERSAĞ  ERSAĞ  ERSAĞ  ERSAĞ
ERSAĞ ERSAĞ ERSAĞ

İzleyiciler